Знайомтесь: Світлана Чернова

Слово про колегу.  Світлана Чернова.

Дитяча книга увійшла по-справжньому у її життя в 17 років. Саме у стільки років пішла працювати у дитяче видавництво «Веселка». Любов до книжки формувалася вже не з книжок, а зі спілкування зі справжніми дитячими письменниками. Адже у видавництві завідувачем підліткової літератури працював Всеволод Нестайко. Так, сам Всеволод Зіновійович! Автор найпопулярнішого твору – трилогії «Тореадори з Васюківки» («Пригоди Робінзона Кукурудзо», «Незнайомець з 13-ї квартири», «Таємниця трьох невідомих»). «Написати такі чудові твори могла лише сонцесяйна, людина», – каже пані Світлана. Саме сонцесяйним і завжди усміхненим – таким запам’ятався Всеволод Нестайко.

Колеги у видавництві і порадили Світлані Черновій йти навчатися на факультет «Книгознавство та організація книжкової торгівлі» Львівського поліграфічного інституту, філіал якого знаходився в Києві. Достеменно не знаючи тоді, що таке «книгознавство, Світлана вирішила йти навчатися, бо розуміла, що пов’язано із книжками.

Одного разу, ідучи проспектом Перемоги, тодішнього Брест-Литовського, біля дитячої бібліотеки прочитала оголошення, що потрібен бібліотекар. Зайшла у бібліотеку із цікавості: яке воно нинішнє «дитяче» бібліотечне життя?!. І залишилась у ній працювати на цілих шість років. Спершу запропонували очолити творчу роботу у відділ найменших читачів, згодом – у відділ мистецтв. Почалася співпраця із творчими і цікавими особистостями та з київською цирковою школою. Велика увага приділялась розвитку дитячої творчості, а за межами бібліотеки – в Українському Домі. На той час припадає розквіт народознавчого напряму – організація експозиції «Українська хата». Художником-оформлювачем став Антон Музиченко, який переглянув цілу кіпу книжок, щоб правильно розмалювати українську хату. Багато було зібрано експонатів: старовинних речей, та речей вжиткового побуту. Дещо Світлана привезла й з рідної Житомирщини. «Українська хата» стала такою популярною, що навіть деякі класи записувались на екскурсію заздалегідь.

І раптом один дзвінок із Солом’янки, змінив бібліотечний творчий ритм – їй запропонували очолити найпізнаванішу бібліотеку ім. М. Реріха. Днями Світлана Чернова записала у свій життєвий щоденник – ще один рік роботи у бібліотеці ім. М. Реріха.

У її кабінеті розмістились, тепер вже постійні, мешканки: ляльки-мотанки. І навіть сказати: яка з них улюблена, важко, бо всі вони по-своєму красиві та ще й позитивною енергетикою. А на робочому столі книга Всеволода Нестайка…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *