«ПРОНИКНЕННЯ» ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У БІБЛІОТЕКИ

Словник сучасної української мови та сленгу «Мислово» визначив словом 2019 року слово «діджиталізація», яке є транслітерацією англійського digitalization та означає зміни в усіх сферах суспільного життя, пов’язані з використанням цифрових технологій.

Слово «діджиталізація» являє собою спрощену форму більш точного терміну «цифрова трансформація» та є проявом глобальної цифрової революції.

Глобальна революція не оминає й української бібліотечної справи. Процес «діджиталізації» чи оцифрування уже давно триває у наших бібліотеках, веде за собою  зміни у традиційному бібліотечному обслуговуванні та передбачає перехід від паперової документації до прямих, прозорих онлайн-процедур, які мінімізують час безпосередньої участі користувача та контакт з надавачем послуг.

Кращими прикладами діджиталізації у бібілотеках нашого району є:

1)     У 2017 році Центральна районна бібліотека імені Ф. Достоєвського (ЦРБ) приєдналася до автоматизованої бібліотечної інформаційної системи «ALEPH» публічної бібліотеки імені Лесі Українки м. Києва (придбано 4 ліцензії), завдяки чому було:

–  створено електронний каталог книжкового фонду «Бібліотека імені Достоєвського»;

–  впроваджено електронний читацький квиток, що дає користувачу бібліотеки змогу мати доступ до е-каталогу, здійснювати пошук і замовлення документів на своє ім’я, забезпечувати конфіденційність власних книжкових замовлень;

–  автоматизовано обслуговування користувачів (автоматизована документовидача на абонементі замість паперового читацького формуляра; автоматизоване ведення бібліотечної статистики; автоматичне блокування читачів-боржників).

2)     У 2019 році створено два новітні сервіси для автоматизації звернень через е-каталог, замовлення книг в режимі 24/7, та їх отримання у зручний для користувача час без черг і очікувань:

– функціональний чат-бот Бібліотеки Солом’янки @SolomaLibBot на платформі програмного забезпечення Telegram;

безкоштовний мобільний додаток «Бібліотеки Солом’янки» на платформі GooglePlay.

3)     З другого півріччя 2019 року відділом організації та використання книжкових фондів ЦРБ імені Достоєвського здійснюється каталогізація та оформлення нових книжок у фонд ЦРБ та бібліотек для дорослих району безпосередньо (раніше цю функцію виконував відділ комплектування міської публічної бібліотеки імені Лесі Українки).

4)     У 2017 році створено новий сучасний сайт «Публічні бібліотеки Солом’янки».

5)     З 2015 ЦРБ імені Достоєвського функціонує пункт доступу громадян до інформації органів державної влади та його віртуальний сервіс – блог  «Солом’янка ПДГ». Завдяки блогу надається доступ до систем локальних інформаційних мереж та сегментів глобальної інформаційної мережі, до Кабінету електронних ресурсів. На початку 2019 року функціонал блогу розширено тематичним напрямом «Європейська інформація».

6)     У 16-ти бібліотеках району успішно функціонують місця доступу до інтернет, а у ЦРБ імені Достоєвського діє інтернет-центр, де жителі та гості району мають змогу безкоштовно отримати такі послуги:

–  доступ до мережі інтернет та зони вільного Wi-FI;

–  навчання комп’ютерної грамотності для літніх людей;

–  супровід та адміністрування питань оплати за житлово-комунальні послуги (створення електронного кабінету для оплати за спожиті комунальні послуги, надання показників лічильників, консультації з питань застосування тарифів);

–  спілкування у соціальних мережах;

–  замовлення залізничних та авіаквитків;

–  електронний запис у дитячий садок;

–  підготовка до ЗНО (електронна реєстрація, створення е-кабінету, доступ до навчальних та методичних ресурсів);

–  користуватися різноманітними цифровими ресурсами (від використання електронної пошти до онлайн-трансляцій футбольних матчів та концертів улюблених зірок).

7)     Усі бібліотеки Солом’янки мають власні спільноти у соцмережах facebook та instagram. Сторінка «Центральна бібліотека Солом’янки на Освіти, 14 а» має у фейсбуці понад 8 тис. підписників (це єдина в Україні публічна бібліотека з такою кількістю фоловерів).

8)     Усі бібліотеки Солом’янки ведуть власні тематичні блоги.

9)     Про активну культурно-освітню діяльність усіх 17-ти бібліотек району може дізнатися будь-хто у будь-якій точці планети: на сайті «Публічні бібліотеки Солом’янки» діє афіша бібліотечних подій та заходів, який оновлюється в режимі реального часу.

10)   Для популяризації книжок та культури читання бібліотекарями створюються сучасні медіапродукти (буктрейлери, відеопрезентації для соціальних мереж та багато іншого).

11) Створено два канала на ютуб Бібліотеки Солом’янки та Room Boom Book

 

Отже, сучасна бібліотека прагне оновлюватися та самовдосконалюватися, аби крокувати в ногу із часом! А час підкидає все нові виклики. Цікаво, яким же буде слово року 2020?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *