Минулий тиждень – це не тільки початок Карантину в Києві, а й Шевченківські дні. І хоча всі людні заходи офіційно відмінені з 12.03, до цього в Бібліотеках Солом’янки відбулися традиційні вшанування Кобзаря.

Бібліотека на Освіти, 14а

10 березня відбулася зустріч молоді Солом’янки з актором #Героїчного_театру_Память, народним декламатором Михайлом Орлюком. Говорили в ці Шевченківські дні про код українського народу. На думку, голосу Майдану ‑ Михайла Орлюка ‑ таким кодом є “Кобзар” Т.Шевченка, адже кожен твір поета, оспівує дух нації. Пан Михайло зумів донести молоді енергію Кобзаря, юнаки довго не відпускали читця, після його майстерного читання віршів Шевченка.

До Дня Добровольця 11 березня в бібліотеці відбулася зустріч із авторкою-упорядницею книжок #Нескорені_Вони_були_першими журналісткою Валентиною Розуменко. У книжках ‑ інтерв’ю із Героями, хто пройшов Іловайськ, Дебальцево, Донецький аеропорт тощо. Це реальні історії про те, як, буквально, ціною своїх кінцівок мужні українські воїни відстоювали нам Україну на Донбасі. За словами авторки Валентини Розуменко, вона писала книжки, щоб показати, що “фізичні вади не обмежують людину”. І хлопці без рук і ніг закохувалися самі, а дівчата в них, так створювали сім’ї. Історії кохання про Нескорених ‑ це приклад жаги до життя й непереможного кохання.

Бібліотека ім. М.Реріха

10.03

Відбулася презентація книги й зустріч з художником-космістом Володимиром Козаром. Бібліотека, яка носить ім’я М. К. Реріха зацікавилися темою «Реріх і Шевченко». Щоб з’ясувати ці питання, запросили на зустріч з учнями 9-а класу Спеціалізованої школи №149 художника-косміста, мандрівника, автора проектів «Реріх і Україна», «Реріх і Шевченко», голову ГО «Українське Реріхівське товариство» Козара Володимира Андрійовича. Юнацькій аудиторії була презентована книга «Реріх і Шевченко», до якої включені документи та матеріали про малодосліджені й невідомі широкому колу читачів творчі взаємозв’язки М. К. Реріха та Т. Г. Шевченка.

11.03

Бібліотека вшановувала пам’ять Великого Кобзаря концертом, під час якого звучало Шевченкове слово в поезії та в пісні. Учні Студії з підготовки акторських кадрів при Національній заслуженій капелі бандуристів ім. Г. Майбороди під супровід дев’яти бандур, кобзи, старосвітської бандури та колісних лір співали та декламували поезію Тараса Шевченка. Органічним завершенням концерту став виступ поетеси Аліни Третяк з її віршем «Я вишию вам, люди, Кобзаря». Шевченкове слово доторкнулося до серця кожного присутнього!

Бібліотека «Солом’янська»

10.03

Володимир Арєнєв ‑ український письменник, літературний критик і журналіст, лауреат різноманітних премій, модератор дискусій ‑ пише фантастичні твори в жанрах: фентезі, сюрреалізм, містика, наукова фантастика, дитячі казки… Зустріч з ним вийшла надзвичайно цікавою та інформативною. Цікаво, що дружина письменника Ліна Квітка робить ілюстрації до деяких його книжок. Володимир Арєнєв спілкуючись з учнями школи 115 так захопилися, що ледь не спізнилися до школи на наступний урок. До речі, незабаром книга року BBC у номінації «дитяча література» повість «Сапієнси» (2019) Володимира Арєнєва з’явиться в бібліотеці. Зараз пропонується для прочитання книжки “Дитя песиголовців», «Місто Тисячі Дверей» та інші.

Бібліотека ім. Новікова-Прибоя

11.03

Бібліотека запросила до себе київську поетесу Наталку Поклад, щоб вона поділилася спогадами про участь в творчому проекті «Українська книга» ‑ антології «Крим, який ми любимо». Упорядниця поетичної збірки Людмила Тарнашинська запросила Наталку Поклад, як авторку багатьох віршів, присвячених Криму. Окремий розділ цієї книги був названий рядком з її вірша: «О перло дивне кримської землі». Поетка згадує,що в свій час часто відвідувала з друзями півострів: Сімеїз, Коктебель, Ялту, інші місця.

Бібліотека ім. М.Лермонтова

10.03

Також багато років під час заходів у Бібліотеці діти декламують вірші відомої української письменниці, поетеси, громадського діяча, лауреата престижних літературних премій Наталки Поклад. Зустріч дітей із улюбленою поетесою ‑ це жвава та захоплююча бесіда, яка в дитячій пам’яті залишиться надовго.

16.03

А в рамках Тижня Відкритого Уряду для користувачів були проведені огляди офіційних сайтів органів державної, місцевої влади та прес-огляди: “Бібліотека. Влада. Громада”, “Місцева влада повідомляє”, “Громада ‑ це ми”. Бажаючі отримали індивідуальні, групові консультації щодо електронного урядування та відповіді на конкретні запитання стосовно життя громади

Бібліотека ім. О.Довженка

Від 15 березня стартував конкурс до Всесвітнього Дня Землі. До участі у конкурсі запрошуються люди всіх вікових категорій. Щоб взяти участь у конкурсі, малюнок «Живи, плането» повинен бути зображений на аркуші формату А3, А4 та відсканований, сфотографований у хорошій якості, або ж принесений особисто на вул. Західну 11. Для реалізації ідеї учасник може використовувати будь-які матеріали та техніки. Роботи приймаються до 6 квітня включно на електронну поштову скриньку за адресою: dovzenkolib@ukr.net. Надсилаючи листа, будь ласка, у темі пишіть «Живи, плането», а в тілі листа вказуйте своє ПІБ і контактний номер телефону або email. 22 квітня відбудеться підведення підсумків екологічного конкурсу.

Сподіваємося, що карантин закінчиться і бібліотекарі зможуть запросити всіх на виставку креативних конкурсних робіт.

Бібліотека «Преображенська» 

10.03

Бібліотека запропонувала учням 6-го класу перевірити, наскільки добре вони знаються на творчості Т.Шевченка. Захід провели у вигляді квесту. Команди відшукували завдання, складені у вигляді кросвордів, ребусів, пазлів. Школярі не тільки проявили свою обізнаність, а й дізналися для себе щось нове з виставки про Кобзаря.

 

Також, у рамках Шевченківських днів, учні молодших класів школи №43 та бібліотека провели спільний захід. На святковому концерті школярі натхненно декламували улюблені вірші поета, пригадали його біографію, обговорили провідні мотиви його творів. Насамкінець, усі присутні переглянули цікавий відеоролик про дитячі та юнацькі роки Шевченка. Бібліотекою було оформлено виставку “На гостини до Тараса”. Для неї були відібрані книжечки, які зорієнтовані саме на читача-дитину і містять невеликі за обсягом твори з яскравими ілюстраціями

Бібліотека №11

10.03

У бібліотеці представлена виставка вітражних картин на склі учнів художнього відділення Київської дитячої школи мистецтв №1. Для розпису на склі використовують спеціальні контури, якими обводиться малюнок, і вітражні фарби, які не змиваються водою. Вітражні картини створюються для декору і прикраси інтер’єру будинку.

11.03

У бібліотеці відбулася бесіда-обговорення на тему “Як захистити себе від коронавірусу?” та проведений майстер-клас по виготовленню захисних масок. Також говорили на тему: «Як зміцнити імунітет?». У нагоді став куточок “Шукайте лікаря в природі” шанувальників здорового харчування, який діє впродовж року.

Бібліотека №13

Членкині краєзнавчого клубу “Моя Україна” Бібліотеки, під керівництвом Галини Михайлівни, відвідали «Victoria Museum» у Києві ‑ приватний музей костюму і стилю Вікторіанської епохи, що відкрився навесні 2017 року і займає два поверхи в історичній будівлі кінця ХІХ століття на Печерську. У приватній колекції музею майже 100 автентичних чоловічих і жіночих костюмів та понад 500 інших експонатів, які передають атмосферу 1840-1910-х років. Постійно діюча експозиція «Victoria Museum» регулярно оновлюється, проводяться тематичні виставки.

 

А також краєзнавчий клуб “Моя Україна” бібліотеки днями побував на екскурсії у самій Верховній Раді України! Відбулося знайомство з історією і сьогоденням українського парламентаризму, архітектурними особливостями будинку пленарних засідань Верховної Ради України. Відвідувачі оглянули кулуари 1, 2 та 3 поверхів з реліквіями ‑ почесними порталами Прапора Незалежності України, Акта проголошення незалежності України та Конституції України, картиною «Державотворення» та постійною експозицією Музею українського парламентаризму.

Бібліотека ім. О.Донченка

11.03

У рамках Шевченківськіх днів у бібліотеці пройшов віршограй “Велич Тарасового слова”, в якому взяли участь учні 3‑4 класів 166 школи. Діти читали та декламували вірші великого Кобзаря, відповідали на запитання бібліотекаря, грали в гру “Впізнай вірш”.

Бібліотека ім. Є.Гуцала

 

До 206-ї річниці від дня народження видатного поета Тараса Шевченка, а також до 180-річчя з виходу збірки “Кобзар” у бібліотеці оформлено виставку однієї книги “Кобзар ‑ книга на віки”. Крім того, організовано Всеукраїнський марафон «Єднаймо душі словом Кобзаря». Вірш “Встала весна” декламувала Кароліна Коломак та Донара Аракелян, “Реве та стогне Дніпр широкий” продекламувала Лючія Александровська.

11.03

З нагоди 206-ї річниці від дня народження видатного Кобзаря Бібліотека завітала в дитячий садочок № 255. Діти із захопленням слухали цікаву розповідь про життя та творчість Т.Г.Шевченка, а також переглянули книги про його дитинство.

Бібліотека №15

10.03

“Спить натомлене місто…” очима дітей – це урок творчості на тему Києва, величного міста, розкішної столиці України, що єднає минуле та сучасність. Дітлахи мають безмежну любов до рідного Міста вклали свої щирі душі в ці творчі роботи. Чекаємо на цвітіння каштанів, символу Києва.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *