#Бібліотека_онлайн: зустрічі тижня 13.04 – 19.04

Спливає місяць, відколи бібліотеки Солом’янки, як і вся Україна, перебувають на карантині. Бібліотеки переформатувалися та проводять свою культурну діяльність онлайн, допомагаючи разом пережити та переосмислити новітню реальність. Бібліотечний тиждень 13.04-19.04 видався багатим на зустрічі з рушіями літературного процесу в Україні та зустрічі зі знаковими особистостями.

13.04.2020 Гумор у творчості поета Сашка Обрія
Тиждень розпочався зустріччю із молодим талановитим українським поетом Сашком Обрієм (Сашком Кучеренком), членом НСПУ, лауреатом Премії імені Василя Симоненка, переможцем низки літературних фестивалів. Його гостре слово давно полюбилося читачам із критичним мисленням. Під час етеру звучали «калантирні (карантинні) хроніки» – поетичні відображення нашої дійсності, в якій ми зненацька опинилися, мотиваційні та сатиричні вірші про наше буття з поетичних збірок: «Абетка юності» (2015), «І.ДЕ.Я» (2016), «БУСОЛ» (2019), і, звісно ж, розповіді про рідний край поета – Миколаївщину, а також відповіді на питання глядачів і читання замовлених глядачами віршів.
Запис ефіру: https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/210053293753489/

14.04.2020 Другий вебінар Правового квітня: «Карантин. Правовий вимір»
Продовжується робота з правоосвіти населення − вебінар під назвою «Карантин: правовий вимір» за традицією провів пан Сергій Бреус, директор Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Цього разу говорили про нововведення у «карантинному» законодавстві, про організацію робочого процесу в умовах карантину, про послуги, які продовжують надаватися державними органами, про болючу тему домашнього насильства, яка під час карантину лише поглибилася, і про способи захисту осіб, які зазнали такого насильства.
Запису вебінару: https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/561115048139156/

14.04.2020 Онлайн-вечір із Олександрою Яворівською. Про Книжки, Хокей і Любов.
Змістовна вечірня онлайн-розмова про книжки й не тільки відбулася 14 квітня із українською письменницею, журналісткою, телеведучою Олександрою Яворівською. Вона взяла свій початок з книжки «Юкі: Людина 400 шрамів» (яка нещодавно побачила світ), про найвидатнішого воротаря в історії хокею, українця за походженням Тараса (Террі) Савчука, чиє ім’я занесене до Хокейної зали слави, а особистий рекорд понад сорок років не міг побити ніхто. Це історія про те, що мрія й любов сильніші за вроджені хвороби, не сумісні зі спортом, за щоденні страшні травми й ризик більше ніколи не вийти на лід. А продовжила своє спілкування із читачами пані Олександра прочитанням уривку твору про видатну українську художницю Катерину Білокур, а також порадувала анонсом майбутнього роману про модельєра-революціонерку європейської моди Соню Делоне. Зустріч була щедро насичена роздумами про родину, про роль батьківського прикладу в житті людини, про місію письменників та митців та про необхідність повернення Україні несправедливо забутих імен. Закінчували, за традицією, відповідями на численні запитання глядачів.
Запис ефіру: https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/531588747792978/

15.04.2020 «Як перечитати карантин» – онлайнова зустріч із Євгенією Пірог
15 квітня відбулася онлайн-зустріч із дитячою письменницею Євгенією Пірог (відомою також під псевдонімом Казкарка Джинні), а також книголюбкою, сценаристкою, авторкою й кураторкою Всеукраїнської ініціативи «Додай читання», організаторкою родинного марафону «Тату, почитай!», відеозмагань юних букблогерів «Книжковий марафон 42», читацького квесту «Щаслива мапа України», дитячого конкурсу коміксів про силу читання «ЧитайСвіт» та інших проєктів. Проєкти «Срібна Книга», «Казковий гопак», «Дмитрикова бібліотека» й артбук «Добро-Дій» визнано Національними рекордами України. Авторка численних книжок для дітей та підлітків під час онлайну поділилася особистими книжковими вподобаннями та розповіла історії народження пригодницьких книжок «Тридцять перший меридіан» і «Сім дорослих днів», які нещодавно поповнили поличку сучасної інклюзивної літератури. Під час етеру діяльна і натхненна пані Євгенія ділилася тим, що її надихає, та відповідала на численні запитання.
Запис ефіру: https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/223425585669244/

16.04.2020 Авторські читання з Володимиром Яворівським
16 квітня відбулася онлайн-зустріч із українським письменником-романістом, громадсько-політичним діячем, борцем за незалежність України Володимиром Яворівським, якого слухати не менш цікаво, аніж читати його книжки. Під час зустрічі з паном Володимиром гості етеру почувалися слухачами відомої радіопередачі «20 хвилин із Володимиром Яворівським», тож вдячно перенеслися у живе поле спілкування, в якому читання автором уривків з майбутнього роману про Тараса Шевченка «Друге пришестя» перемежовувалися спогадами та роздумами про Україну: її долю, її міста і села, її літературу, історію і культуру, її світочів, про віру в неї й життя заради її розквіту. Питань та подяк від дописувачів було безліч: всім хотілося якнайбільше дізнатися про історію написання творів, зокрема романів «Марія з полином у кінці століття», «Вічні Кортеліси», про світочів, які вплинули на формування світогляду письменника, про українських світочів, описаних у книзі спогадів «Вони були, вони є», про новий роман письменника «Іван окаянний», який вже завершений та перебуває на стадії видання.
Запис ефіру: https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/3145294862168280

17.04.2020 Онлайн-зустріч із Настею Мельниченко: «Мандруючи Україною. Чого можуть навчити села з кумедними назвами?»
17 квітня читачі зустрілися із Настею Мельниченко, українською дитячою письменницею, активісткою, правозахисницею. Експресивно і цікаво пані Анастасія розповіла про історію написання пригодницьких книжок «Що знаходять в Хрулях?» та «Від Хрулів до Зюзюків», про любов до мандрів та подорожей автостопом, досвід яких став у пригоді героям цих книжок, про своє перше знайомство із селом Хрулі, що на Полтавщині, про реалізоване бажання купити там хату і перебратися туди родиною, про ідею створити там читальню, адже населений пункт не має жодних публічних місць (магазину бібліотеки, школи, клубу), про жагу відвідати населені пункти із кумедними топонімічними назвами. І, звісно ж, авторка читала уривки з книжки «Від Хрулів до Зюзюків», у якій троє підлітків відправилися зі своєю тіткою Оксаною у мандри й натрапили на рідне село Тодося Осьмачки. А головне – через пригодницькі твори, Настя подає дітям незаангажовану історію України, її трагічні періоди Голодомору та радянської доби, причинно-наслідкові зв’язки і як психологія радянської доби вплинула на стан українського суспільства, зокрема і сільського сьогодні.
Запис ефіру: https://www.facebook.com/166729793772779/videos/269390607553699/

18.04.2020: «Велика маленька таємниця» Олени Осмоловської
18 квітня Бібліотеки Солом’янки зустрілися із письменницею, науковицею у царині історії видавничої справи, директоркою видавництва Видавничий центр «12» Оленою Осмоловською. Зустріч розпочалася читанням оповідання «Велика маленька таємниця» з колективної прозової збірки «Як тебе не любити…», присвяченої Києву, – отже, всі присутні мали віртуальну прогулянку улюбленим містом та змогу зануритися у співпереживання героям оповідання – київській родині, яка через життєві обставини зазнала певних трансформацій та набула великих маленьких таємниць. Потім пані Олена розповіла своїм глядачам про буття інклюзивної літератури, якій нині присвячує багато особистого часу, зокрема в літературному конкурсі «Коронація слова». Говорили про Всеукраїнський культурно-просвітницький проєкт «Інклюзивна література», соціально-гуманітарний проєкт «Створення єдиної бази інклюзивної літератури» та інші, організаторкою та координаторкою яких вона особисто є, на прохання глядачів обговорювали проблематику інклюзивності в українському суспільстві. А завершили зустріч поетичними читаннями з найдорожчої книжки пані Олени – «Ця книга не має назви, але вона має душу», самотужки укладеної та подарованої авторці її донечкою.
Запис ефіру: https://www.facebook.com/166729793772779/videos/920211448414759/

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *