#Бібліотека_онлайн – світ стає ближчим 20.04 – 26.04

Судячи з відгуків і запитань на наших інтернет платформах, користувачі Бібліотек Солом’янки щодня з нетерпінням чекають онлайн-зустрічей не тільки з письменниками, поетами-піснярами, журналістами, а й з постійними консультантами з правових питань і тренерами з психологічних проблем. Спільнота на сторінці Публічні бібліотеки Солом’янки під час етерів так згуртувалася, що виступаючі на відстані відчувають, як бібліотечний організм пульсує приязню і фонтанує теплом. Таким чином кожен учасник відчуває підтримку ближнього і Карантин переживається легше і менше пригнічує вимушена ізоляція.

Бібліотека на Освіти, 14а
20.04
Відбулася вчергове зустріч зі Златою Біневич, психологом і коучем. Цього разу темою її онлайн-спілкування була «Профорієнтація для підлітків та їхніх батьків». Тренер Злата Біневич від 15.00 годину говорила про те, як психологічно зорієнтуватися у виборі професії випускникам шкіл. Були й поради для тих, хто хотів би змінити професію.
Запис етеру: https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/1513901578785709/?epa=SEARCH_BOX

21.04.
І знову з нами на онлайн-зв’язку Сергій Бреус, директор Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Правознавець говорив про правовий вимір карантинного буття, давав рекомендації та корисні лінки. З попередньої зустрічі було домашнє завдання – відвідати сайт Єдиний реєстр боржників, де, звісно, немає моральних боргів. Ішлося про добросовісність людей і організацій. На сайті Реєстру можна перевірити не тільки свої борги, а й дізнатися репутацію, приміром, фірми з встановлення вікон. До речі, «Борги нашого життя» у Бібліотеці на Освіти, 14а є художня книжка авторства Андрія Гарасима, видавництва «Нора-Друк»…
Запис етеру: https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/266929291136051/?epa=SEARCH_BOX

21.04
О 19:00 відбувся онлайн-вечір з українською письменницею, журналісткою, телеведучою Олександрою Яворівською. Презентація першої книжки авторки «Юкі: Людина 400 шрамів» (яка недавно побачила світ) про хокеїста-українця Террі Савчука як продовження зустрічі із Олександрою Яворівською від 14 квітня. Пані Леся була відвертою: розповіла про свої мотиви письменництва. Зізналася, що новий її роман буде про революціонерку європейської моди Соню Делоне. З’ясувалося, що тема творів видатні українці – дуже захоплює Олександру Яворівську, доньку Володимира Яворівського, котрий спеціалізується на історичних романах про знаменитих українців. На останок зустрічі слухачі почули не надруковане ще оповідання письменниці про дитячі роки художниці Катерини Білокур.
Запис етеру:
https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/277804779921429/?eid=ARDOQO5JkPTSwVtgubecwrOBE3ah8tQxFSQfBFossSbwoJxIbWPW88nepxnhGRbNNFTjvfXmWwCxDK0X

21.04.
Від початку Карантину у виконанні @Віра Волинчук практикуються
#відеоказки_Бібліотек_Соломянки. Цього разу дітлахи та їхні батьки змогли прослухати індійську казку «Брамадатха друг звірів».
Запис етеру:
https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/235929290854106/?eid=ARDOQO5JkPTSwVtgubecwrOBE3ah8tQxFSQfBFossSbwoJxIbWPW88nepxnhGRbNNFTjvfXmWwCxDK0X

22-23.04
Два дні поспіль (через технічні причини) на онлайн-зв’язок виходила Уляна Письменна українська письменниця, поетеса, авторка книжок «Малючок та його друзі» (оповідання для дітей дошкільного віку), «Хто такі Чемнята і Нечеми? Секрети чемності та міцної дружби» (вірші для дітей), а також «Пригод літачка Віндрі» (віршовані історії бортового журналу авіакомпанії Windrose.). Відбулися авторські читання за книжкою «Секрети чемності та міцної дружби» для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку.
Запис етеру:
https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/534100854209024/?eid=ARDOQO5JkPTSwVtgubecwrOBE3ah8tQxFSQfBFossSbwoJxIbWPW88nepxnhGRbNNFTjvfXmWwCxDK0X
У наступній зустрічі відбувся розіграш дитячої книжки «На допомогу приходять чемнята». Умови у відео. Поговорили і про… користь від Карантину – письменниця розповіла, що з вікна власної квартири вона побачила аж 17 видів птахів!
Запис етеру:
https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/222007745564074/?eid=ARDOQO5JkPTSwVtgubecwrOBE3ah8tQxFSQfBFossSbwoJxIbWPW88nepxnhGRbNNFTjvfXmWwCxDK0X

22.04
О 19:00 відбулася онлайнова зустріч із видавцем, головою Фонду «Бібліотечна Країна» Ігорем Степуріним «Чи буде нам що читати після карантину». На його думку, під час карантину треба читати книжки. І привернути увагу людей до читання. Каже, що добре, якщо є такі активні бібліотеки в онлайн спілкуванні, але завчасно (до 11 травня) вони не повинні виходити з карантину. Під час зустрічі були запитання учасників відеочату, говорили про бюджетування культури. Про фінансування Інституту книги.
Запис етеру:
https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/248387123212582/?eid=ARDOQO5JkPTSwVtgubecwrOBE3ah8tQxFSQfBFossSbwoJxIbWPW88nepxnhGRbNNFTjvfXmWwCxDK0X

23.04
О 19:00відбувся онлайн-вечір «Сонце слова на двох» з письменниками Тетяною Шептицькою та Сергієм Пантюком. У неповному запису з технічних причин замість запланованої години, етер тривав усього 10 хвилин. Але слухачі встигли дізнатися про творчість науковиці (в заповіднику «Биківнянські могили») Тетяни Шептицької, авторки трьох поетичних збірок, котра займається ще й малярством. Вона продемонструвала свої мальовані листівки. Всі сподіваються на наступні зустрічі.
Запис етеру:
https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/543950422974625/?epa=SEARCH_BOX

25.04
Відбувся онлайн-концерт композитора, музиканта і виконавця Ігоря Якубовського. Поет-пісняр продемонстрував свої авторські пісні. Зізнався, що це вперше дає онлайн-концерт і мріє про живе спілкування.
Запис етеру:
https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/672965770183362/?epa=SEARCH_BOX
А о 15.00 годині цього ж дня відбувся дискусійний клуб «Комунікація» з Вікторією Дівонькою, тренером Освітнього Хабу міста Києва. Психолог рекомендувала конспектувати. Слухачі пройшли тест стосовно психотипів людей. Дізналися, як з користю для себе влаштувати комунікацію. І що буває токсична комунікація. І як віднайти якісний зворотній зв’язок та яка його роль для себе особисто.
Запис етеру:
https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/2578859532380792/
Чудова ініціатива бібліотекарів – «Дозвілля ерудитів»:
Це для тих, хто любить кросворди. Відтепер на сторінці Публічні бібліотеки Солом’янки на вас чекають авторські кросворди від бібліотекарів-інтелектуалів. Читайте, розгадуйте, а відповід наступного дня це перевірка своїх знань. Перший кросворд про незабутнього Остапа Вишню: https://crosswordlabs.com/embed/2020-04-23-261
А ще бібліотекарі пропонують не тільки познайомитися з відгуками про книжки з фонду Бібліотек Солом’янки, а й закликають переглянути Буктрейлер на роман Дот Гатчинсон «Сад метеликів».
Це книжка американської письменниці, що вийшла у світ (США) в 2016 році. Роман підірвав рейтинги «Амазону», впевнено і надовго ставши бестселером №1 цього найбільшого книжкового ринку.
https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/2648730895453356/
Бібліотеки радять прочитати:
Дивлячись на обкладинку книжки «Дім дивних дітей», може скластися помилкове враження, що це просто черговий голлівудський хоррор. Звичайно, в книзі є певний ефект саспенсу, але… Краще самі дізнайтеся про враження Skuratovskay Tatiana від цього літературного бестселера на блозі https://library1-info.blogspot.com/p/blog-page_3.html

Також бібліотекарі рекомендують вам прочитати «Спокійної ночі)» Maksym Petrenko. Книжка, яка писалася кілька років, прочитана за кілька годин. Своїми враженнями ділиться Olga Tkachenko. Це водночас про серйозне і оптимістично на блозі ПРОчитання & бібліотеку http://library1-info.blogspot.com/p/blog-page_3.html

Щотижня на бібліотечній сторінці з’являється відео про птахів Сирецького гаю авторства працівниці Бібліотеки на Освіти, 14а Тамари Безпарточної. Цього разу вона оприлюднила свої спостереження про таких рідкісних у Києві птахів, як яструб-перепелятник і одуд.
Запис відео:
https://www.facebook.com/biblioteka.na.osvity/videos/2669570063265206/

Бібліотека ім. М.Реріха
http://rerixlib.blogspot.com
На бібліотечному блозі превалює тема Чорнобиля. Бібліотекарі радять прочитати До Міжнародного дня пам’яті Чорнобиля книжку Олександра Єсаулова «Місто, якого немає». Також презентується виставка однієї книжки: «Юрій Лібер: Тотальні війни. Твокраїни в 1914-1954 роках».

Бібліотека «Солом’янська»
https://www.facebook.com/BibliotekaSolomianska/
На сторінці бібліотеки дописи до дат і днів народження письменників, про цікаві пам’ятники тощо. Переважає, звісно, Чорнобильська тема. А до дня Землі учні школи №22 району зробили відео:
https://www.facebook.com/BibliotekaSolomianska/videos/1122969584745867/

Бібліотека ім. О. Новікова-Прибоя
https://www.facebook.com/novikov.pryboi1950/
http://novgorodska.blogspot.com
Це тиждень від Великодня до Чорнобиля. Бібліотекарі наголошують, що «Читання це джерело безперервного зростання!». А Бібліотека…там де книги живуть. Відео про читання, бібліотеки і книжки:
https://www.facebook.com/novikov.pryboi1950/videos/1361502537393910/

Бібліотека мистецтв ім. М.Бажана
https://www.facebook.com/groups/238855299877705/
До дня першого друку «Кобзаря» на сторінці бібліотеки Шевченко в мистецькому втіленні! Бібліотекарі запрошують на художню виставку юних Шевченколюбів із Маріуполя учнів студії декоративно-ужиткового профілю «Декор-дизайн», «Чарівні пальчики», «Аква» комунального закладу «Міського центру позашкільної роботи за місцем мешкання»’ (Департамент освіти Маріупольської міської Ради). Роботи юних митців виконанні за творами Тараса Шевченка в різній техніці: об’ємна аплікація, ізонитка, гуаш, олія, акварель.
Також є дописи про Всесвітній день книги та авторського права, про Всесвітній День міст-побратимів, про Міжнародний День ДНК, про День народження газованої води та про Об’єкти спадщини ЮНЕСКО в Україні. Продовжує роботу кіноклуб «Kartonni vikna» в онлайн-режимі:
https://www.youtube.com/watch?v=oTTSFar2WDU&list=PLW1_fFDvXYxd3xyHKKmaLLYvb-JEgPusZ

Бібліотека ім. М. Лермонтова
https://library-lermontova.blogspot.com
До Всесвітнього дня книги і авторського права бібліотекарі орієнтують читачів за «бібліокомпасом» і призначають «книготерапію» підбірку рекомендованої літератури з власних фондів.
А давні друзі бібліотеки з фотогуртка «Світлопис» Рівненського районного Центру дитячої та юнацької творчості (керівник Мостов Петро Миколайович) надали можливість (виставка фотографій «Дивує цвітом навесні земля») помилуватися різнобарвними пейзажами та ліричними натюрмортами. Техніка макрозйомки допомогла зловити неповторні кадри весняної краси.

Бібліотека ім. О. Гончара
http://idiya1.blogspot.com
У бібліотеці співпрацюють з читачами – вони надсилають відгуки на прочитані книжки. Як ось на книжку Анастасії Нікуліної «Сіль для моря, або Білий Кит». Це роман-буря серії «Книжкова полиця підлітка». Також на сторінці бібліотеки є дописи про дитячих письменників Даніеля Дефо і Миколу Трублаїні. А в День пам’яті Чорнобиля бібліотека нагадала про історії життя ліквідаторів та очевидців катастрофи через книжку нобелівської лавреатки з літератури, білоруської письменниці Світлани Алексієвич «Чорнобильська молитва. Хроніка майбутнього» (у перекладі українською Оксани Забужко); книга есеїв французької авторки Галі Акерман «Пройти крізь Чорнобиль» унікального путівника про долі людей, які живуть у зоні відчуження й досі; роман Володимира Яворівського «Марія з полином наприкінці століття». Також бібліотекарі оприлюднили підбірку посилань на документальні фільми про Чорнобиль:
1.«Битва за Чорнобиль»
https://filmix.co/dokumentalenyj/68796-discovery-bitva-za-chernobyl-discovery-the-battle-of-chernobyl-2006.html
2.«Розчеплені на атоми»:https://1plus1.video/rozshtepleni-na-atomi-full
3.«Чорнобиль в середині саркофага»: https://www.youtube.com/watch?v=N_vJOtD295o
4.Прип’ять. (Документальний фільм про життя в Чорнобилі)
https://www.youtube.com/watch?v=Yza6y1IPmoM

Бібліотека ім. О.Довженка
https://www.facebook.com/DovzhenkoLibrary
https://dovlib.blogspot.com/2020/04/blog-post_19.html
На інтернет-ресурсах бібліотеки є дописи про Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності, про Міжнародний день Матері-Землі, про День книги та авторського права та цікаві факти про письменників. За посиланням. можна дізнатися про міжнародну мову Есперанто, яка, задумом юного винахідника, врятує світ від війн:
https://dovlib.blogspot.com/2020/04/blog-post_25.html?spref=fb&fbclid=iwar0q2itn0do-ijflxfrr3whaurqmciu3yc3r872agwhlydv8cllz60xm5de
А також відгуки на книжки: «Життя попереду», Ромен Ґарі (Еміль Ажар), «Загадка гробниці», Микола Хомич, «Океан у кінці вулиці», Ніл Ґейман.
Запропонували вивчати англійську: Story Time English with a librarian. Отож започаткували спілкування читанням у ролях історії про верблюдика.
Запис етеру: https://www.facebook.com/DovzhenkoLibrary/videos/282556852746969/

Бібліотека «Преображенська»
https://www.facebook.com/lib.pirogov/
https://child-lib.blogspot.com/2020/04/blog-post_21.html
Запропонувала мандрівку світом книжок:
https://docs.google.com/presentation/d/e/2PACX-1vRHW_GQiB-mjalMDNnyt0vmAhqI59xShG-oduDbsxUSCcHXVf30uEm_hRfpM3acnw/pub?start=false&loop=false&delayms=5000&fbclid=IwAR35q1V_nEYI9qd-lzkJF7jYo4Q7JlaENJmPu5f7e8YQ9CWNmpFVTwbuzko&slide=id.p1
А читачка Юлія читає вірші Тараса Шевченка:
https://www.facebook.com/lib.pirogov/videos/532413587424560/
Презентувала книжку для майбутніх програмістів:
https://www.facebook.com/lib.pirogov/videos/219389679503429/
Нагадала про Міжнародний день Матері-Землі, День пінгвіна (є підбірка книжок), а до Всесвітнього дня творчості та інноваційної діяльності бібліотекарі ностальгували за своїми користувачами-читайликами:

Бібліотека №11
https://www.facebook.com/biblioteka.kiev11/
https://www.instagram.com/p/B_eElBInALq/
Про дати (День землі), відомих людей (історика Івана Крип’якевича, Марка Твена і Шарлотту Бронте, Володимира Набокова, Іммануїла Канта) і твори: оповідання «Вбивства на вулиці Морг» американського письменника Едґара Аллана По; роман «Залишок дня», за який Кадру Ішігуро здобув Букерівську премію; «Дівчина з міста» української письменниці Олени Рижко. Про творчість Вільяма Шекспіра з нагоди дня його народження пропонує відео ролик: https://www.facebook.com/biblioteka.kiev11/videos/277412046760338/

Бібліотека №13
https://www.facebook.com/libr.public13/
http://public-library-13.blogspot.com
Інформує, що в травні в Україні запустять глобальну платформу для дистанційного навчання. Пропонує пройти Тест з української мови на перевірку свого словникового запасу. Продемонстрували відео, де мешканці Солом’янки співають пісню Тіни Кароль «Україна це ти!»
https://www.facebook.com/ilovevidradny/videos/613251195932695/UzpfSTkxMzIzMzIxODcwMTI3MDozMjMyOTM2NDM2NzMwOTI1/
Також запрошує на онлайн-концерт музиканта Тараса Компаніченка, який організовує Дмитро Корчинський: https://www.facebook.com/DmytroKorchynskyi/
Вчить робити аплікацію їжачка:
https://www.facebook.com/4mamasbook/videos/1312907998901389/UzpfSTkxMzIzMzIxODcwMTI3MDozMjMyOTQ4ODQ2NzI5Njg0/
Рекомендує читати Джорджа Р. Р. Мартіна «Танок драконів».

Бібліотека ім. І.Світличного
https://www.facebook.com/IvanSvitlichnii2016/
http://kievchaplib.blogspot.com
Публікує народні прикмети на 21 квітня, а також кілька книжок від українських видавництв у назві яких є число 21. Книги про мистецтво для дітей тут: http://kievchaplib.blogspot.com/2020/04/blog-post_22.html
Про найпоширеніші міфи про Чорнобиль на блозі Бібліосвітлиця: http://kievchaplib.blogspot.com
Шкода, що цьогорічні пожежі в зоні Чорнобиля знищили рідкісну флору і фауну, котра після 34-річного невтручання людини в Природу – відродилася…

Бібліотека ім. І.Багряного
https://www.facebook.com/bagrianylib/
https://eko-biblioteka.blogspot.com/2020/04/blog-post_26.html
На інтернет-платформі до Дня книги і авторського права – інформація про традицію свята в Іспанії (Каталонії), де в цей день дарують троянди й книжки тим, кого любиш: http://biblioteka-bagrianogo.edukit.kiev.ua/novini_bi…/…/928
До роковин Чорнобиля – історії про самоселів: https://eko-biblioteka.blogspot.com/2020/04/blog-post_26.html?spref=fb&fbclid=IwAR1iTfzy4yKV2ohtTFZYURqBfrxhWhlMR9IPB2OWD_Zpb6EPuwSXKw_eRyI
Також знайомить із твором Женев’єви Юр’є «Велика книжка кролячих історій» http://biblioteka-bagrianogo.edukit.kiev.ua/novini_bi…/…/927

Бібліотека ім. О.Донченка
https://www.facebook.com/DonchenkaLib/
http://lib-don.blogspot.com
Нагадує про важливі для України дати: 21 квітня Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності, 22 квітня Всесвітній День Землі, 23 квітня щорічно святкується як Всесвітній день книги та авторського права.
Любителям наукової фантастики бібліотекарі радять прочитати науковий роман Олега Виноградова «24 – h», а також зануритися у містику Франциски Гейм з книжкою «Сестри – вампірки». Радить перечитати твір Олександра Гавроша «Іван Сила на острові Щастя» та книгу-бестселер, яка очолює найтоповіші рейтинги Європи та світу, повість «Бабця-бандитка» Девіда Вольямса. Представляє книги «Як дідусь шукав капелюха» Свена Нордквіста та письменника і журналіста Дмитра Бєляєва дві повісті «Великий вибух» та «Стрижень». А маленьким читачам рекомендує до читання серію книжок про юного винахідника Франка Ейнштейна: «Франк Ейнштейн і двигун антиматерії», «Франк Ейнштейн і електропалець», «Франк Ейнштейн і турбомозок» Джона Щешки.

Бібліотека ім. Є.Гуцала
https://www.facebook.com/Бібліотека-імені-Євгена-Гуцала-1355399431175385/
Пропонує добірку творів про Чорнобиль українських письменників: «На Чорнобиль журавлі летіли», збірку Євгена Гуцала «Діти Чнобиля», вірші Ліни Костенко – як пам’ять про катастрофу 26 квітня 1986 року на ЧАЕС.
До дня народження Миколи Трублаїні пропонуює розповідь «Закоханий у мандри» (із ілюстрацією книжок) про творчість письменника і журналіста: http://libraryvershigory.blogspot.com/
Для діток є чудова розвага – відео виготовлення паперових динозавриків, з якими можна граючись вивчати англійську:
https://www.facebook.com/papermagicreny/videos/633954784129972/UzpfSTEzNTUzOTk0MzExNzUzODU6MjgyNTY5NjkyNzQ3ODk1NA/

Бібліотека №15 на Шулявці
https://www.facebook.com/library15fchildren/
«Ледве чи не вища з насолод, як насолода творити», сказав колись Микола Гоголь. У Всесвітній День творчості бібліотекарі наголосили про це.
До Дня довкілля нагадує про користь садити дерева вони легені нашої планети і важливість читання про «1000 таємниць планети Земля». Також пропонують дізнатися цікаві факти про квіти та підбірку літератури для дітей до Міжнародного дня Матері-Землі на бібліотечній сторінці Instagram. Отож бібліотека присутня в Instsgram і радить читати комікси «Загублене містечко» та «Чорні Смурфи»:
https://www.instagram.com/p/B_NEwIunjHK/?utm_source=ig_web_button_share_sheet&fbclid=IwAR0y0v96n7LJdCpayFCF_TWribe4u-YqkS4cXdDX3Q_mtrDfa7GNWIeKmjs
Наприклад, про карпатський ліс у фонді бібліотеки є книга «День усіх білок».
А до Всесвітнього дня книги і авторського права радить завітати на блог бібліотеки:https://babylib.blogspot.com/2020/04/23.html?spref=fb&fbclid=IwAR0X2u0Q3vWDN8vpuizs_x57pteAzLjyrO1X4_TXvghCOFutUQTXv2iBAsI
Ще ось короткометражний багатосерійний мультик про актуальне від імені 8-річної дитини. Автор проєкту та режисер-постановник Андрій Мусієнко:
https://www.facebook.com/library15fchildren/videos/531097594255845/
Отже, бібліотекарі щодня зі своїми читачами і готові розповісти як використовувати свій вільний час з користю!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *