Онлайн-зустрічі збирають віртуальні стадіони 11 – 17 травня

Нумерологія: міфи і реальність

11.05 о 15.00 відбулася онлайн-зустріч з практикуючим нумерологом Ксенією Руденченко. Пані Ксенія, історик-етнолог за фахом, уже 12 продовжує вивчати людей, але як нумеролог. Вона є консультанткою з позитивної психології й ведучою двох трансформаційних ігор. На платформі Публічні бібліотеки Солом’янки Ксенія Руденченко говорила про нумерологію, але не з точки зору езотерики, ‑ а про нумерологію повсякденності. І спростовувала міфи, що дата народження визначає долю. Зізналася, що працювала з двійнятами, і їхні долі ‑ не під копірку. Звісно, доля і події в житті людини залежать від дати народження, країни, виховання, ім’я, але…

Нумеролог не має надздібностей чарівника, він оперує числами ‑ від 1 до 9, але не дає готових рецептів на всі випадки життя. Нумеролог під час консультації може професійно зв’язати вібрацію чисел. На практиці в етері всі змогли вирахувати особисте календарне число і про сподівання, приміром, на 2020. Як це було, дізнаєтеся за посиланням:

https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/531659610835666/

«Святиня»

11.05 о 19.00

Користувачі Бібліотек Солом’янки вже добре знайомі із подружжям – Златою Біневич і Назаром Розлуцьким. Разом з Ігорем Двигало подружжя у 2017 заснувало мистецько-просвітницький проект «ЗНАЙ НАШИХ», який спрямований на популяризацію української поезії різних епох і стилів. Назар Розлуцький не тільки поет,прозаїк і мандрівник, він – дослідник українського визвольного руху (захистив дисертацію), учасник російсько-української гібридної війни. У 2014 став волонтером полку«Азов», збирав гуманітарну допомогу в Івано-Франківських супермаркетах. У 2015р. був мобілізованийу ЗСУ, й опинився в АТО в складі артилерійської бригади «ЗапорізькаСіч». Від 2016 працює науковим співробітник у Музеї української діаспори (Київ).

Відбулася зустріч «Світ фентезі», під час якої Назар Розлуцький читав оповідання «Святиня». З’ясувалося, що до Карантину мала б вийти книжка у співавторстві з Олександром Фріменом і Оксаною Якубович, де Назар Розлуцький ще й редактор-перекладач. «Святиня» ‑ це політичне фентезі «про похмуру російську дійсність, від якої треба відірватися». У «Святині» йдеться про мавзолей, Леніна, Путіна, ФБР тощо.

Запис етеру:

https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/550216515922237/

Карантин. Правовий вимір

12 травня о 15.00 під час юридичної консультації очільника Правобережний київський місцевий центр з надання БВПД Сергія Бреуса слухачам був наданий ґрунтовний, доступний для різних категорій громадян, правовий лікбез. Правознавець Сергій Бреус консультував на тему – «Про обов’язок дітей утримувати своїх батьків», а також відповідав на запитання онлайн. Зокрема, нагадав і про питання з попередньої консультації, коли говорили про Єдиний реєстр боржників і про час позивного провадження. Юрист-консультант наголосив, що, у будь-яких цивільно-процесуальних і судових справах, важливо перевіряти інформацію дзвінків і погроз. І щоб грамотно дати відсіч рекетирам, Сергій Бреус радить звертатися за безоплатною консультацією до Правобережний київський місцевий центр з надання БВПД

з понеділка по п’ятницю з 9.00 – 18.00 за номером: 044593 97 60

Запис етеру:

https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/2609687009269203/UzpfSTEwMDAwMzE2OTY3MDEzNToyOTE5NDM2Nzc0ODM4NjE2/

«Ніч надворі ‑ палають зорі» 

13.05 о 15.00 відбулася онлайнова зустріч«Міфологічна Весна: пробудження» із Лесею Рой‑ солісткою та засновницею відомого музичного гурту «Телері», викладачкою музики, невтомною волонтеркою, яка не дає занепасти духом нашим бійцям. Від 2014 року арсенал її пісень переважно воєнний. Співає також пісні на слова Артема Полежаки про добровольців, де вороги ‑ як містичні істоти. Леся Рой вважає, що бити по суспільних недоліках треба сатирою.

Назва події «Міфологічна Весна: пробудження» не випадкова: гостя родом із Бесарабії, знається на українському фольклорі, адже з дитинства ним цікавилась, а в 80-х ХХ ст. колядувала в Криму з батьком-кобзарем. Тож аби не заблукати у хащах українських легенд – слухачі почули пісенний тлумачник від Лесі Ройпро персонажів міфології. Як от – хто такі «потерчата» і «нявки». А також веселу пісню «Як жаба зажує комара». Бардиня співала в етері пісень різними мовами. Каже, що в її арсеналі виконавиці – до 25 різних мов. Музикантка також володіє різними інструментами, оскільки за фахом ‑ диригент оркестру. Слухачі почули її гру на гітарі й сопілці, а в деяких місцях Леся Рой насвистувала… І звісно, що в її репертуарі є пісня, де ніхто не вмирає: «Ніч надворі ‑ палають зорі». Це як мрія про закінчення війни…

Запис етеру:

https://www.facebook.com/lesya.roy.3/videos/2586980314901668/UzpfSTE2NjcyOTc5Mzc3Mjc3OTo5MTg5NTQ0Nzg1NTAzMDM/?epa=SEARCH_BOX

Прем’єра пісні «Дочекайся мене»

14.05 о15.00відбуласяonline-зустріч із Юрієм Звонарем, талановитим, креативним артистом з Дніпра, сучасним виконавцем, який працює в унікальному жанрі «альтернативний інді-поп-рок». Митець пише яскраві пісні, які змушують замислитися і зануритися в свою душу, торкають серце. Також виконує пісні на слова Лілії Ніколенко. Основна робота Юрія Звонаря – це композитор в театрі «Актор», адже довгий час артист писав музику для різних театрів. Юрій зізнався, що йому цікаво працювати з акторами, бо вони все роблять з душею. Під час зустрічі слухачі дізналися від артиста, що він долучився до проекту зйомок кліпів, і щоразу це експеримент. Старт проекту ‑1 червня. Але раніше – 25 травня – пообіцяв прем’єру пісні «Оля».Відповідаючи на запитання, сказав, що пишається собою, коли працював у гурті «Скрябіна». А про пісню «Голоси» прокоментував, що його роль була не тільки як співака, композитора, а й як частинки команди однодумців, хто представляв твір. Адже Юрій Звонар мріє, щоб життя було кращим і була змога популяризувати українську культуру й світові. А обіцяним музично-поетичним сюрпризом,стала прем’єра пісні «Дочекайся мене!»:

Запис етеру:

https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/239597100682237/?epa=SEARCH_BOX

Рухова активність

14.05 о 19.00 І знову у нас вебінар з експертами зі здорового способу життя Отто Стойкою та Іриною Цісар. Цього разу на тему «Рухова активність». Нагадаємо, що Ірина Цісар –психолог, соціальний працівник (Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді), а Отто Стойка ‑ лікар-методист, к.мед.н. (Київський міський Центр громадського здоров’я).

Експерти розповіли скільки кроків треба робити за день, як зняти напругу з плечей під час довгого перебування за комп’ютером, чому корисно ходити по каштанах і горіхах. Які вправи корисно робити зTRX-петлями, колесом, гантелями й палицею, а також на фітболі й скакалці?

З’ясувалося, що дуже важливо рахувати свій пульс за такою формулою:

220 ‑ ваш вік = максимальний пульс здорової людини;

220 ‑ ваш вік/2 = оптимальний пульс здорової людини.

Тому спробувавши організувати себе на фізичні вправи один раз, можна виробити під час карантину нові позитивні звички. Детально рухову активність заради здоров’я у відео:

https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/232074158098769/?epa=SEARCH_BOX

Роман «Доця»

15.05 о 15.00 відбулася online-зустріч із українською письменницею, волонтеркою Тамарою Горіха Зерня (Тамара Горіха Зерня), під час якої вона презентувала книжку «Доця» (видавництво «Білка», 2019). Роман був відзначений як книга року,за версією BBC.Зі слів авторки, вона «…із тих щасливчиків, яким війна більше дала, ніж забрала. Вона подарувала чудових людей, допомогла пізнати себе і переоцінити життя», а «коли ми відсікаємо тему війни, ми зраджуємо себе, друзів, воїнів і Україну». «Те, що війна триває 7-й рік – це, на мій досвід, перемога, адже росіяни планували знищити Україну за 2 місяці і навіть наштампували собі медалі «За взяття України». «Україні приліпили ярлик «гарячої точки», наших людей тримають у концтаборах і катують на території підконтрольній росіянам. Тому тему війни не можна замовчувати».

«Роман можна розглядати як машину часу, адже прочитання повертає в 2014 рік, у рік великих уроків, хоча українці, на жаль, досі не зробили з них висновків». Авторка прочитала уривок з роману «Доця», який заінтригував і спонукав до прочитання книжки. За словами пані Тамари, іншомовні версіїї роману будуть електронними версіями, щоб більша кількість діаспорян (особливо в Канаді) змогли прочитати «Доцю» і дізнатися, що відбувається на Донбасі, де війна. На думку авторки, продати книжку можна як детектив, як роман про жінку-волонтерку, як екшн – так! А як книжку про війну – ні!

Адже книжка про те, що жінка теж людина, і про те, що хоробрість, сарказм, цинічність, ніжність не мають статі. Роман «Доця» Тамари Горіха Зерня нагадує, що кожна хвиля українського відродження починалася з Донбасу…

Запис етеру:

https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/318941295758237/?epa=SEARCH_BOX

Об’єднані Прапором 

15.05. 19.00На платформі‎ Публічні бібліотеки Солом’янки відбулася онлайн-зустріч із Миколою Круциком ( MykolaKrutsyk)‑головою Асоціації українців в Ірландії, координатором й одним із засновників глобальної мережі «Об’єднані Прапором», членом багатьох патріотичних світових рухів і об’єднань, сином Романа Круцика, засновника в Україні Музею совєтської окупації.Від початку війни з Росією пан Микола активно допомагає українським добровольцям. Побував з допомогою у всіх куточках лінії фронту.Микола Круцик – українець, який 20 років мешкає в Ірландії, але весь час підтримує українську культуру. 4 роки тому він разом з однодумцями створили мережу, яка об’єднує всі українські громади світу: різні спілки, церкви тощо. Наразі це 36 країн світу – волонтери, військові, музиканти, артисти та інші небайдужі до українського прапора, який обрано об’єднавчим символ. Микола Круцик вважає, що позитивною об’єднавчою рисою українців світу має бути – повага. В Україні її не вистачає, це помітно на відстані. Під час онлайн-зустрічі слухали етер і волонтери-однодумці пана Миколи не тільки з Ірландії, Англії, а й з Латвії, Канади, Ізраїля. Микола Круцик запропонував провести зум-конференцію, під час якої волонтери «Об’єднані прапором» змогли б також розповісти про роботу в своїй країні.

Запис етеру:

https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/959644771134879/

Вишиванка як символ України

17.05 о 15.00Публічні бібліотеки Солом’янкина власній інтернет платформі влаштували онлайн-концерт «Вишиванка як символ України» від знаного композитора, музиканта і виконавця, учасника пісенного дуету «Простір музики» Ігоря Якубовського (Ігор Якубовський). Здавна вишиванка служила прикрасою і оберегом людині, вишиванка виказувала благополуччя і була щастям для того, хто її носив. Під час концерту Ігор Якубовський був у своїй, пошитій і подарованій Іванною Щербиною вишиванці, адже вважається, що одягати чужу вишиванку – перебрати на себе чужу долю. На думку музиканта, у слові «сорочка» закодовано 40 божественних енергій. Він і сам родом із села Сороки на Тернопільщині…

Музикант співав пісень і тлумачив слухачам символіку української вишиванки. Так, прозвучали пісні: «Рідна мати моя», «Якби могли ми пісню доспівати», «Ой по горі роман цвіте», лірична ‑ «Гороскоп любові», «Зійшлися дві долі», «Метелики», жартівлива ‑ «Глобус України», «Вірю в тебе, моя Україно» та інші. А закінчив зустріч Ігор Якубовський на позитивній ноті ‑ «Вечоровою паризькою зорею».

Нагадуємо, сакральне для українців «Свято Вишиванки» цьогоріч‑ 21 травня.

Запис етеру:

https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/342574673385076/

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *