Тиждень 24 -30 серпня

Літо-2020 добігає кінця, але онлайн-події в ощадливому режимі тривають. Цього тижня ми відзначали 29-річчя Незалежності України, тож і теми онлайнів були відповідні. На жаль, історія України досі лишається непроговореною. Тож – історія і ще раз історія: давнина та теперішнє. Від нашої обізнаності та від пам’яті поколінь незалежність залежить більше, ніж ми собі гадаємо. 

Звідки греки в Україні?

26 серпня відбулася онлайн-зустріч на тему «Звідки греки в Україні?»  на платформі Публічні бібліотеки Солом’янки. Історичну лекцію у стінах Центральної бібліотеки на Освіти, 14 а провела Олеся Жданович, кандидатка історичних наук, історикиня, викладачка КНУ імені Тараса Шевченка, авторка понад 30-ти наукових публікацій, 2-х наукових монографій та 4-х науково-популярних видань, та викладачка грецької мови в спеціалізованій школі № 94 “Еллада” міста Києва.

Пані Олеся займається історією античності і раннього середньовіччя,  закохана в Грецію, її історію, культуру, а також має досвід екскурсовода, який вміє передати предмет розмови на колір, смак і запах, тому її оповідь про грецькі поселення на теренах України та роль греків у розвитку нашої держави була настільки захопливою! Для тих, хто цікавиться давниною, радимо до прочитання книжки «Авари в Європі: кочовики в системі європейської дипломатії раннього середньовіччя», «Великий тюркський каганат: кочова імперія тюркських степів», «Воїни степів: гуни на теренах України», «Зі Скандинавії у Причорномор’я: військове мистецтво готів на теренах України».

Запис етеру тут: https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/1729377650536630

Війна і пам’ять з перших вуст

27 серпня до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, відбулася онлайн-зустріч із учасником АТО Максимом Петренком.

Зовні спокійно, рішучо і виважено про війну у житті українця: про перший власний воєнний досвід при обороні Слов’янська; про воєнні будні та незабутні випадки; про дуже болючі речі, як то втрата побратимів та відчуття, коли не знаєш, живий чи ні; про почуття гідності воїна та про те, як війна змінює особистість, пор те, які труднощі чигають на вояків по поверненні до мирного життя розповідав добрий друг бібліотек Солом’янки, викладач, інтелектуал та справжній чоловік, автор книжки «Спокійної ночі» Максим Петренко. Книжку можна взяти до прочитання у бібліотеках Солом’янки. «Обов’язок робить усе простим. Завзяття робить усе можливим» – так підписує свою книжку автор.

Бібліотеки Солом’янки щиро дякують Максимові та всім воїнам за їхній щоденний воєнний подвиг, за внесок у територіальну цілісність України та за їх післявоєнну громадянську позицію. Доки Україна пам’ятатиме своїх героїв, доти вона лишатиметься вільною та незалежною.

Запис етеру тут: https://www.facebook.com/zbs.solomyanska/videos/2080557975410380

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *