Тиждень 3-9 травня

Бібліотиждень 3-9 травня мав смак великодньої паски, щемких сліз на згадку про втрати ІІ світової та гіркоти усвідомлення необхідності прийняття історичної правди, а також значний акцент було зроблено на Міжнародному дні боротьби за права людей з інвалідністю, на інклюзивній тематиці, яка допомагає особливим людям адаптуватися у нашому суспільстві. А на завершення тижня усі вітали найдорожчих у світі матусь! На сторінці Публічні бібліотеки Солом’янки у facebook традиційно відбулися різнопланові онлайн-зустрічі, з яких і почнемо.

НІКОЛИ ЗНОВУ

5 травня, у переддні 76-ї річниці завершення бойових дій Другої Світової війни, відбулася історико-просвітницька лекція ветерана збройних сил, викладача історії воєнного мистецтва в Національному університеті оборони України Ростислава Пилявця «Ніколи знову». Тема, яка звучить просто, насправді дуже ємна і багатогранна. Це тема найбільшої соціальної катастрофи в історії людства.

За офіційними даними, 8 травня о 22:43 за середньоєвропейським часом командування нацистської Німеччини у присутності представників країн об’єднаних націй підписали Акт про беззастережну капітуляцію (насправді це вже був другий Акт про беззастережну капітуляцію). Отже, 3-й рейх тоді визнав свою поразку і припинив участь у ІІ Світовій війні. Водночас, завершилася лише головна частина цієї війни. ІІ світова війна завершилася 2 вересня 1945 року підписанням на лінкорі “Міссурі” Акта про беззастережну капітуляцію Японії. Тобто ще тривалий час продовжувалися бої в Тихому океані, в івденно-Східній Азії, в Океанії, на Далекому Сході. Тобто війна ще тривала і основними гравцями в театрі бойових дій лишалися Японські війська та британсько-американські війська, і потім до війни з Японією долучився Радянський Союз. Проте цього разу йшлося про завершення війни в Європі. Цієї лекції ми мали змогу розкрити такі аспекти. Коли насправді завершилася війна в Європі, коли і де завершилися бойові дії? Хто переміг у ІІ Світовій? Чия це була перемога? Який внесок держав і націй у цю перемогу? Який внесок зробили українці та Україна як держава, на теренах якої розгорталися основні фронти, у цю перемогу? Які чинники перемоги? Завдяки чому країни об’єднаної антигітлерівської коаліції перемогли Німеччину та її союзників? Яка ціна перемоги? Яких загальних втрат зазнало людство та українці зокрема? Який відсоток бойових втрат упродовж ІІ Світової?

Більше про німецько-радянську війну та її початок поговоримо наступної зустрічі – 23 червня, присвяченій темі нападу нацистської Німеччини на Радянський Союз 22 червня 1941 року.

Запис етеру: https://fb.watch/5qjdRVOII5/


Вікова психологія: розвиток людини від народження до підлітка

5 травня у рамках проєкту з особистісного розвитку «ReСтарт» відбувся вебінар тренерки з м’яких навичок, коуча, методологині освітніх програм Вікторії Дівоньки, присвячений етапу дитинства та дорослішання людини. Під час вебінару промовиця детально зупинилася на багатьох поведінкових аспектах дитини, від її дорослішання до етапу статевого та особистісного дозрівання та переконала глядачів у доцільності закладених природою механізмів адаптації. Загалом плануємо 2 зустрічі на задану тематику, які буде розкрито у травні. Під час зустрічей проговоримо усі вікові кризи людини від народження і до глибокої зрілості та про те, як вони позначаються на її звичках, на вмінні самоорганізовуватися та адаптовуватися до світу, зупинимося на моментах, коли людина найбільше потребує нашої підтримки, а коли в її простір краще не втручатися, аж поки вона не попросить.

Запис етеру: https://fb.watch/5qjp700mTf/


Цікаво про інклюзію

6 травня відбулася онлайн-зустріч із володарками спецвідзнаки “Коронації слова” Інклюзивні оповідання “Terra інклюзія” 2020 року: авторкою новел та психологічної повісті про світ поруч Олесею Маркович; письменницею, літературною блогеркою Наталією Чайковською; засновницею Спецвідзнаки, письменницею, видавчинею, директоркою “Видавничого центру “12” Оленою Осмоловською. Зустріч приурочено до Міжнародного дня боротьби за права осіб з інвалідністю, який відзначається щорічно 5 травня. Інклюзивна література – це література, орієнтована на формування позитивного сприйняття інвалідності та особистої різноманітності. Література про осіб з інвалідністю має важливу мету – допомогти стати толерантнішими до індивідуальних особливостей людей з інвалідністю, особливо в сучасних інклюзивних закладах освіти. Ці книжки мають потенціал зменшити відчуття самотності та ізоляції серед учнів з інвалідністю.

Письменниці, що є авторками інклюзивних творів, зараз є членами журі Спецвідзнаки. Учасниці зустрічі наголосили на необхідності інклюзивної літератури в сучасному суспільстві. Але твори такої літератури мають бути дуже якісними, а також розкрили низку важливих тем. Що таке бета-лідерство? Чи складно створювати інклюзивну літературу? Хто є читачами такої літератури? Як відбувається процес творення інклюзивних творів? Що відчувають автори, які творять інклюзивну літературу? Як обирають теми для своїх творів? Який шлях проходить твір від рукопису до читача? На ці та на багато інших цікавих питань отримали відповідь глядачі. Письменниці читали уривки зі своїх творів, обговорювали важливі питання інклюзивної літератури в Україні.

Запис етеру: https://fb.watch/5qlIu1J2dP/


Літо – час оздоровлення!

6 травня відбувся вебінар “Літо – час оздоровлення!”, який провели фахівці зі здорового способу життя Отто Стойка та Ірина Цісар.

Лікар та психолог розповіли про особливості літнього оздоровлення в умовах епідемії COVID-19. Літо – це саме той час, коли необхідно зміцнити своє здоров’я, набратися сил і заряду на рік. Що для цього пропонують Отто Стойка та Ірина Цісар як фахівці зі здорового способу життя? Відпочинок буває огранізований і неорганізований. Обидва види є реальною умовою збереження здоров’я, що набуває все важливішого значення в наш нелегкий “ковідний” час. Особливо фахівці наголосили на необхідності щеплення, тому що це – наш квиток до літнього відпочинку поза межами України і фактор нашої безпеки взагалі.

Щоб літній час став корисним для здоров’я і дорослих, і дітей, фахівці запропонували звернути увагу на кілька важливих, навіть необхідних для оздоровлення кроків, дали цікаві поради батькам, як заохотити дітей не сидіти вдома, “залипаючи” в гаджетах, а проводити час із користю для здоров’я, розповіли про роботу наметового табору “Витоки”, про плани табору на літо, про вартість відпочинку в такому таборі, про пільгову оплату (хто має право), куди звернутися, щоб отримати путівку в цей табір та багато корисної інформації.

Запис етеру: https://fb.watch/5qlEMGFNJh/, https://fb.watch/5qlGF_5MAL/


Територія без страху: мрії Таґора 160 років опісля

7 травня відбулася онлайн-зустріч “Територія без страху: мрії Таґора 160 років опісля” із Мрідулою Гош, правозахисницею, політологом, істориком-міжнародником, журналістом, головою правління Східноєвропейського інституту розвитку. Захід присвячено творчості Рабіндраната Таґора, який народився 7 травня 1861 року, а також Всесвітньому дню культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку, який відзначатимемо невдовзі.

Рабіндраната Таґора вважають універсальним генієм. Син знатного брахмана із Калькутти своєю творчістю сформував літературу і музику Бенгалії – історичної області, яка нині поділена між Індією та державою Бангладеш. Будучи одночасно поетом, художником, драматургом, письменником, композитором та діячем національного визвольного руху, Таґор отримав від свого народу шанобливе наймення – “Гурудев” – великий вчитель. Без Тагора не було б сучасної Індії. Це людина, яка своїм талантом, своїм динамізмом і діяльністю зламала колоніальні стереотипи. Якщо бажаєте доторкнутися до величі індійського Леонардо да Вінчі, дивіться відео.

Запис етеру: https://fb.watch/5qlSOanRX9/


“Мені казково!” Природа у казках Дар’ї Паламарчук

7 травня відбулася онлайн-зустріч із вінницькою мисткинею, письменницею, художницею, дизайнеркою-керамісткою, авторкою серії збірок казок “Про природу” Дар’єю Паламарчук.

Першою збіркою в серії “Про природу” стала збірка казок про мушельки. Книга, відчиняє двері у дивовижний світ океану. Мудрі, захоплюючі, веселі, несподівані історії про найрізноманітніших молюсків дарують читачам незабутні враження. Щоб “оживити” книгу, було розроблено мобільний додаток доповненої реальності.

Друга книга – збірка казок про пташок. Третя, що побачила світ 1 травня, – про кудлатих та вусатих, що містить 20 казок про котиків та песиків. Всього у серії “Про природу” буде 6 книжок. Остання із них вийде у лютому 2022 року.

Ілюстрації до серії виконує сама авторка. Як вона створює картинки, як вони оживають, розповіла Дар’я Паламарчук.   Казки Дар’ї – повчальні, зображення морських жителів супроводжуються короткими описами. А щоб читати було ще цікавіше –  оживили. Зробили це за допомогою доповненої реальності, програму для якої можна скачати в Playmarket. Молода, завзята письменниця не обмежується тільки літературою. Вона планує зробити внесок і в українську мультиплікацію, оскільки тут, на думку письменниці, є багато роботи, оскільки українського мультиплікаційного контенту практично немає.

Якщо ви бажаєте дізнатися більше про творчість і плани цієї молодої, завзятої та енергійної жінки, дивіться відео.

Запис етеру: https://fb.watch/5qmsitkDnj/


«Ми і наше середовище 2021: антистресові практики на кожен день»

27 квітня відбувся п’ятий, завершальний zoom-тренінг психологині Наталії Щербини «Ми і наше середовище 2021: антистресові практики на кожен день», але наповнення різнопланове. Нагадаємо, антистресові тренінги в рамках циклу внутрішніх семінарів за темою «корпоративна психологія» були покликані допомогти бібліотекарям Солом’янки та іншим учасникам створити карту власних ресурсів, які можна використовувати для покращення свого психічного і фізичного стану під час впливу стресу. Під час тренінгу підсумовували наші відкриття про себе, ділилися враженнями та окреслювали фронт робіт із подальшого самовдосконалення.



 

Окрім цікавих онлайн-лекцій Публічні бібліотеки Соломянки представили для ознайомлення своїм шанувальникам інші захопливі заходи та книжкові новинки:

 

3 травня

Центральна бібліотека Солом’янки у facebook інформує, що наступним за Великоднем іде Поливаний понеділок. Вважається, що вода цього дня стає цілющою:

https://www.facebook.com/biblioteka.na.osvity/videos/240260747850194

Бібліотека ім. М. Реріха у facebook пропонує книгу Стівена Хокінга «Всесвіт», в якій описано світ простору і часу:

https://www.facebook.com/rerikh.library/photos/a.875747289145279/3871091939610784/

У бібліотеці ім. О. Гончара – тематична онлайн-довідка «Всесвітній день Сонця». Весь світ 3 травня відзначає день, іноді званий Всесвітнім днем Сонця або Міжнародним днем Сонця:

http://idiya1.blogspot.com/2021/05/blog-post.html

У бібліотеці ім. І. Світличного до Дня Сонця – відеочитання легенди «Чому сонце буває сумним?»:

http://kievchaplib.blogspot.com/2021/05/blog-post_03.html

Від бібліотеки ім. Є. Гуцала серія цікавих книг Яна Гурича «Небезпечне розслідування», «Таємний удар», «У лабіринті стародавнього монастиря», «Таємниця підземних дзвонів», «Загадка підземного лабіринту» – про допитливих і хоробрих школярів, бійців школи шотокан, дванадцятирічного Миколку та його друзів:

https://libraryvershigory.blogspot.com/2021/05/blog-post.html

Бібліотека ім. В. Нестайка у День Сонця радить прочитати сонячні книги Всеволода Нестайка, а саме трилогію казкових повістей «В Країні Сонячних Зайчиків», яка з’явилася на світ завдяки сонечку:

https://www.facebook.com/BibliotekaVNestaika/photos/pcb.289488602710640/289488509377316

Бібліотека «Преображенська» пропонує переглянути відеоролик «Як сонце є, тепло і світло буде!»:

http://child-lib.blogspot.com/2021/05/blog-post.html


 

4 травня

Центральна бібліотека Солом’янки у facebook:

  • запрошує на травневий буккросинг:

понеділок – четвер: із 10.00 до 19.00,

субота – неділя: з 10.00 до 18.00:

https://www.facebook.com/biblioteka.na.osvity/photos/a.859176877558257/2064819706993962/

  • інформування: 4 травня 1990 – Президія Верховної Ради Української РСР постановила перейменувати місто Ворошиловград на Луганськ:

https://www.facebook.com/biblioteka.na.osvity/photos/a.859176877558257/2064733107002622/

  • інформує: 3 травня 1898-го в Києві народилася дівчинка, якій судилося стати в майбутньому прем’єр-міністром Ізраїлю. Світ її знає як Голду Меїр:

https://www.facebook.com/biblioteka.na.osvity/photos/a.859176877558257/2064728907003042/

«Бібліограф Достоєвського» – інформує, про які додатки у смартфонах для літніх людей ви точно не знали:

https://gsminfo.com.ua/42252-pro-yaki-dodatky-dlya-litnih-lyudej-vy-tochno-ne-znaly.html?fbclid=IwAR3COwPT1KVJfuriVdcK7vh8q2XY_ZYL87pLE4d7WyEeoT7nHqyQ3L53Sfo

Бібліотека ім. М. Реріха до Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю підготувала віртуальну виставку «Сила Духу»:

http://rerixlib.blogspot.com/2021/05/blog-post.html

Бібліотека ім. М. Лермонтова представляє книгу Юлії Чернієнко «Помста», в якій порушується складна та актуальна тема – підліткового булінгу:

https://library-lermontova.blogspot.com/2021/05/blog-post_4.html  

Бібліотека ім. І. Світличного інформує про видатних діячів культури та літератури – ювілярів травня:

http://kievchaplib.blogspot.com/2021/05/2021.html

Бібліотека ім. Є. Гуцала:

  • у facebook до Міжнародного дня протидії булінгу пропонує книжки, які допомагають долати булінг:

https://www.facebook.com/e.gutsalo.lib/photos/pcb.3834672709914699/3834672153248088/

  • у блозі – пропонує книги англійського поета і письменника Іана Вайброу, одного з найвідоміших у світі авторів дитячої літератури, якому 3 травня виповнилося 80 років від дня народження: 

https://libraryvershigory.blogspot.com/2021/05/blog-post_4.html

У бібліотеці ім. І. Багряного пізнавальна гра №4 «Знай та впізнавай наших!»:

http://biblioteka-bagrianogo.edukit.kiev.ua/novini_biblioteki/id/1021

На сторінці бібліотеки ім. В. Нестайка у facebook – онлайн майстер-клас «Казкове малювання». Малювання «Казки про маленьку парасольку», що в журналі «Малятко»:

https://www.facebook.com/BibliotekaVNestaika/videos/4071253266265821

У бібліотеці ім. О. Донченка – інформаційна тема: «Добро врятує світ» до загальноєвропейського Дня боротьби за рівні права і проти дискримінації людей з інвалідністю:

http://lib-don.blogspot.com/2021/05/blog-post.html

У бібліотеці №15:

  • у facebook – майстер-клас «Яскраве сонечко», адже сонце являє собою центральну і єдину зірку сонячної системи:

https://www.facebook.com/library15fchildren/videos/158417572882380

  • у блозі – тема протидії булінгу «Стоп булінг»:

https://babylib.blogspot.com/2021/05/blog-post.html


 

5 травня

У блозі ЦБС «ПРОчитання & бібліотеку» – тематичний огляд преси «Розвиток громад та територій України»:

http://library1-info.blogspot.com/2021/05/blog-post_5.html

Центральна бібліотека Солом’янки у facebook – інформування: в Чернівцях 5 травня 1907 року народилася письменниця Ірина Вільде (Дарія Дмитрівна Макогон), яку ставлять в один ряд з Вірджинією Вулф та Симоною де Бовуар, називають послідовницею Ольги Кобилянської:

https://www.facebook.com/biblioteka.na.osvity/photos/a.859176877558257/2064746903667909/

Бібліотека ім. О. Новікова-Прибоя у facebook пропонує до Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю інклюзивну літературу, ті твори, у яких героями є люди з інвалідністю:

https://www.facebook.com/novikov.pryboi/photos/pcb.2917072788619212/2917071575286000/

Бібліотека ім. М. Лермонтова інформує про день, покликаний звернути увагу світового товариства на проблеми, пов’язані із захистом прав людей з інвалідністю

https://library-lermontova.blogspot.com/2021/05/blog-post_5.html

У бібліотеці ім. О. Гончара:

  • віртуальна виставка-бажання «Світ, де зручно всім» до Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю:

http://idiya1.blogspot.com/2021/05/blog-post_4.html

  • у Міжнародний рік овочів і фруктів – гурток малювання «Малюємо вишню»:

http://idiya1.blogspot.com/2021/05/blog-post_5.html

У бібліотеці ім. О. Довженка:

  • відеоінформування про людей, чиї особливі фізичні можливості не завадили їм не просто вижити, але й стати знаменитими на весь світ:

https://dovlib.blogspot.com/2021/05/blogpost_5.html

  • відеоролик: 10 фактів, які ви, можливо, не знали про Зигмунда Фрейда:

https://dovlib.blogspot.com/2021/05/10.html

У бібліотеці №11 – інформаційний допис на тему: «Щоб у душі не гаснув вогник мрій»:

https://publ-library11.blogspot.com/2021/05/blog-post_5.html

Бібліотека №13 підготувала презентацію «Будьмо милими серцями» зі світлинами минулорічних благочинних акцій:

https://public-library-13.blogspot.com/2021/05/blog-post.html

Бібліотека «Солом’янська» пропонує прочитати книгу Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса»:

http://biblioformat.blogspot.com/2021/05/blog-post.html

Бібліотека ім. І. Світличного у facebook запрошує на майстер-клас з виготовлення сувеніру для мами. Це – яскраво-смачні крокуси:

https://www.facebook.com/IvanSvitlichnii/videos/479177146669059

Бібліотека ім. Є. Гуцала пропонує віртуальну виставку, присвячену Дню Матері «Святе й величне слово – Мама»:

http://libraryvershigory.blogspot.com/2021/05/blog-post_49.html

У бібліотеці ім. І. Багряного «Як говорити про людину, а не про її інвалідність». Гра-тренінг до Міжнародного дня боротьби людей з інвалідністю за свої права:

http://biblioteka-bagrianogo.edukit.kiev.ua/novini_biblioteki/id/1023

Бібліотека ім. О. Донченка у facebook – відеочитання творів про війну «В серцях і книгах пам’ять про війну»:

https://www.facebook.com/100017865135341/videos/827060801232750


 

6 травня

У блозі ЦБС «Солом’янка бібліотечна» інформування: «Бібліотеки Солом’янки: результати діяльності в квітні»:

http://olga-solom.blogspot.com/2021/05/blog-post.html

У блозі ЦБС «ПРОчитання & бібліотеку» вікторина «День матері»:

http://library1-info.blogspot.com/2021/05/blog-post_6.html

Центральна бібліотека Солом’янки у facebook вітає з VII річницею від створення Цивільно-військового співробітництва – CIMIC!:

https://www.facebook.com/biblioteka.na.osvity/photos/pcb.2066271406848792/2066264120182854/

Бібліотека ім. М. Реріха у facebook до Дня пам’яті та примирення пропонує створити пам’ятну квітку «Червоний мак»:

https://www.facebook.com/rerikh.library/photos/pcb.3879622428757735/3879612825425362/

Бібліотека ім. М. Бажана у facebook пропонує своїм читачам нові книжкові виставки та нові цікаві літературні надходження: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1554142221444008&set=pcb.1206974806399078

У бібліотеці ім. М. Лермонтова – інформування: «Митці України: В. Гнатюку – 150». Володимир Гнатюк – дослідник українського фольклору, який вперше поставив фольклористику в ранг самостійних наукових дисциплін:

https://library-lermontova.blogspot.com/2021/05/150.html

Бібліотека ім. М. Бажана у facebook провела майстер-клас «Мак – квітка пам’яті»:

https://www.facebook.com/LibraryGonchara/videos/164621172247424

Бібліотека №11:

  • у блозі інформує: «Зиґмунд Фройд батько психоаналізу»:

https://publ-library11.blogspot.com/2021/05/blog-post_6.html

  • у facebook – пропонує прочитати книгу «Жінка, яка має план». Життя, сповнене пригод, краси й успіху. Мей Маск:

https://www.facebook.com/biblioteka.kyiv11/photos/pcb.4276673929009447/4276673782342795/

Бібліотека «Солом’янська»:

  • у блозі – інформування про один із місяців, який називають солов’їним і в цій назві – не лише співуча пташка:

http://biblioformat.blogspot.com/2021/05/blog-post_6.html

  • у facebook – про День пам’яті та примирення, який присвячений пам’яті жертв у Другій світовій війні:

https://www.facebook.com/BibliotekaSolomianska/videos/3877575032311825

  • у facebook нагадування про те, що всі люди мають рівні права і обов’язки перед законом:

https://www.facebook.com/BibliotekaSolomianska/videos/3875442475858414

Бібліотека ім. І. Світличного у facebook пропонує відеоурок про традиції святкування Дня Святого Юрія, який є опікуном всіх воїнів, хліборобства та скотарства. Також про відомих українських письменників, які носять ім’я Юрій: https://www.facebook.com/IvanSvitlichnii/videos/472482797145708

Бібліотека ім. Є. Гуцала з нагоди Дня памяті і примирення та дня Перемоги над нацизмом підготувала книжкову виставку-пам’ять «Читати. Знати. Пам’ятати» на якій представлена художня література про Другу світову війну:

http://libraryvershigory.blogspot.com/2021/05/blog-post_6.html

У блозі бібліотеки «Преображенська» – майстер-клас «Я свою матусю щиро так кохаю»:

http://child-lib.blogspot.com/2021/05/blog-post_6.html

Бібліотека №15:

  • у facebook інформує: 8 та 9 травня в Україні відзначаються Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни

https://www.facebook.com/library15fchildren/photos/a.2161557647401773/3598181897072667

  • у facebook – майстер-клас «Святковий букет для мами». Це чудовий подарунок зроблений власноруч:

https://www.facebook.com/library15fchildren/videos/162479179131256


 

7 травня

У блозі ЦБС «ПРОчитання & бібліотеку» – віртуальні виставки:

  • «Неймовірні історії про матерів»:

http://library1-info.blogspot.com/2021/05/blogpost_82.html

  • «Українці на різних фронтах. Історії від учасників Другої світової, що доносять історичну правду»:

http://library1-info.blogspot.com/2021/05/blog-post_7.html

У блозі ЦРБ «Солом’янка – ПДГ»:

http://pdg-solom.blogspot.com/2021/05/8-2021.html

http://pdg-solom.blogspot.com/2021/05/7-2021.ht

Центральна бібліотека Солом’янки у facebook:

  • інформує, що 7 травня 1861 року у Калькутті, Індія, народився Рабіндранат Тагор – бенгальський та індійський поет-вчитель, якого співвітчизники називали Кабігуру:

https://www.facebook.com/biblioteka.na.osvity/photos/a.859176877558257/2067064070102859/

  • інформування: верховна Рада Криму прийняла декларацію «Про державну самостійність Республіки Крим», а 6 травня 1992 року – Конституцію Республіки:

https://www.facebook.com/biblioteka.na.osvity/photos/a.859176877558257/2067063026769630/

У бібліотеці ім. О. Новікова-Прибоя – інформаційний допис до Дня пам’яті і примирення «Ви своє життя віддали, а залишилися пам’ять і слава! Пам’ять і слава для вас!»:

http://novgorodska.blogspot.com/2021/05/22-1943.html

У блозі бібліотеки ім. М. Лермонтова – виставка «Модні тренди давніх часів», від «Музею історії моди» Марини Іванової:

https://library-lermontova.blogspot.com/2021/05/blog-post_7.html

У бібліотеці ім. О. Довженка до Дня пам’яті і примирення – відеоролик «Пам’ять – наче квіти на броні…»:

https://dovlib.blogspot.com/2021/05/blog-post_7.html

У блозі бібліотеки №11:

https://publ-library11.blogspot.com/2021/05/blog-post_16.html

  • інформаційний допис: «Рабіндранат Таґор – адепт незалежності Індії» до 160 річниці від дня народження бенгальського генія:

https://publ-library11.blogspot.com/2021/05/blog-post_7.html  

Бібліотека №13:

  • у блозі – онлайн майстер-клас «Подарунок для мами»:

http://public-library-13.blogspot.com/2021/05/blog-post_24.html

  • у блозі – інформування: «Уклін Вам, наші любі неньки!»:

http://public-library-13.blogspot.com/2021/05/blog-post_75.html

  • у блозі – до Дня пам’яті та примирення – музично-патріотичне онлайн заняття клубу пісні «Надія»:

http://public-library-13.blogspot.com/2021/05/blog-post_28.html

  • у блозі – онлайн-концерт «Пісні про маму»:

http://public-library-13.blogspot.com/2021/05/blog-post_21.html

  • у facebook – відеочитання на тему другої світової війни «Мужні сини мого народу»:

https://www.facebook.com/100023319883991/videos/914799795974008

Бібліотека ім. І. Світличного у facebook – пропонує відеомайстерклас з виготовлення значка символу пам’яті:

https://www.facebook.com/IvanSvitlichnii/videos/514937732868676

Бібліотека ім. Є. Гуцала пропонує майстер-клас із виготовлення квітки маку – символу, який символізує пам’ять про людські жертви у Другій світовій війні:

http://libraryvershigory.blogspot.com/2021/05/blog-post_7.html

Бібліотека ім. В. Нестайка в instagram представила книгу-мандрівку Україною. Це карта-розповідь у форматі «едьютейнмент», на якій зазначені найцікавіші історико-географічні та статистичні факти про країну в авторських ілюстраціях.

https://www.instagram.com/p/COkFUgRnJbA/?igshid=442rh0vuu9nr&fbclid=IwAR0WXYpUks7Hl-JfLa62zwgmuyNx4Y5oJNYY1Qh1-aZLNrEh_Psoqmx9t8I


 

8 травня

Центральна бібліотека Солом’янки у facebook:

  • пропонує послухати казахську народну казку «Чому в ластівки хвостик, мов ріжки»:

https://www.facebook.com/biblioteka.na.osvity/videos/901580547353667

  • до Дня пам’яті і примирення «Історія… Історія в листівках»:

https://www.facebook.com/biblioteka.na.osvity/videos/2840840749565831

  • інформаційний допис про український правопис-покруч 1945 року:

https://www.facebook.com/biblioteka.na.osvity/photos/a.859176877558257/2068028276673105/

  • майстер-клас з виготовлення брошки-квітки, яку ви зможете подарувати своїй любій матусі!:

https://www.facebook.com/biblioteka.na.osvity/videos/235241525068967

  • інформування: «Герої Солом’янки. Ми пам’ятаємо…»:

https://www.facebook.com/biblioteka.na.osvity/videos/3816797375082226  

  • інформування про те, що 8 травня – День пам’яті та примирення:

https://www.facebook.com/biblioteka.na.osvity/photos/a.859176877558257/2067088853433714/

У бібліотеці ім. М. Лермонтова:

  • інформування: в останній місяць весни, у травні, Україна відзначає надзвичайне світле свято День матері:

https://library-lermontova.blogspot.com/2016/05/blog-post_8.html

  • інформаційний допис до Дня Перемоги «І розквітають маки у серцях»:

https://library-lermontova.blogspot.com/2020/05/blog-post_35.html

У бібліотеці №13 інформування про історію Караваєвих дач, у короткому дописі, старих фотографіях та відображенні на мапі:

Частина 1 – тут:

https://www.facebook.com/groups/Vidradny/permalink/1594561167400259/

Частина 2.

https://www.facebook.com/libr.public13/posts/4331810540176837

У блозі бібліотеки «Преображенська» – інформування: «Подвиг прадідів – пам’ять нащадків»:

http://child-lib.blogspot.com/2021/05/blog-post_8.html

На сторінці бібліотека ім. О. Новікова-Прибоя у facebook – майстер-клас з виготовлення листівки власноруч – найніжнішої весняної квітки гіацинту для найріднішої, найулюбленішої, найласкавішої мами!:

https://www.facebook.com/novikov.pryboi/videos/1389522488098892

Бібліотека ім. І. Багряного до Дня пам’яті та примирення інформує про «Червоні маки символ пам’яті і примирення»:

http://biblioteka-bagrianogo.edukit.kiev.ua/novini_biblioteki/id/1024


 

9 травня

Центральна бібліотека Солом’янки у facebook – інформує про книгу на вагу золота, родинний альбом, та про Всесвітній день скрапбукінгу – мистецтва оформлення фотоальбомів на початку травня:

https://www.facebook.com/biblioteka.na.osvity/photos/a.859176877558257/2068084776667455/

Бібліотека ім. О. Новікова-Прибоя у facebook – інформування про День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні:

https://www.facebook.com/novikov.pryboi/photos/ pcb.2920048131655011/2920044821655342/

У бібліотеці ім. М. Лермонтова – інформування до Дня Перемоги!:

https://library-lermontova.blogspot.com/2021/05/blog-post_9.html

У бібліотеці №11:

  • у блозі – інформаційний допис «Матусям уклонімось знов і знов…»:

https://publ-library11.blogspot.com/2021/05/blog-post_9.html

  • у facebook – інформування до Дня Перемоги:

Великий подвиг збережемо

Ми в наших душах і серцях

І про минулих помовчимо

Ми зі сльозами на очах!

https://www.facebook.com/biblioteka.kyiv11/photos/a.1837266969616834/4284379351572238/

Бібліотека №13 у facebook – інформує про те, що у Солом’янському районі вшанували пам’ять загиблих під час Другої світової війни:

https://www.facebook.com/solorgovua/photos/pcb.5924813794196194/5924792317531675/

Бібліотека ім. Є. Гуцала в дитячому садочку № 255 провела онлайн-читання до Дня Матері «Найсвятіше слово в світі мама». Дітки уважно слухали казочку та віршики, познайомилися з книжками, в яких розповідається про маму:

http://libraryvershigory.blogspot.com/2021/05/blog-post_9.html

У бібліотеці ім. І. Багряного – «Мама! Ніжна і ласкава…». Портрет, написаний словами до Дня матері в Україні:

http://biblioteka-bagrianogo.edukit.kiev.ua/novini_biblioteki/id/1025

Бібліотека «Преображенська» пропонує добірку нових книжок від Українського інституту книги на тему: «Про маму з любов‘ю»:

http://child-lib.blogspot.com/2021/05/blog-post_9.html

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *